Gästföreläsare på Valla Game Education

Föreläsningar från framgångsrika personer i spelbranschen som kompletterar den reguljära undervisningen. Under corona-pandemin kör vi oftast via Discord i klassrummet, exklusivt för deltagarna i utbildningen.

 VÅRTERMINEN 2021

Onsdag 20 januari kl 13:00-16:00

Sarah Fagerström

Vill du veta mer om genusfrågor inom spelkultur, esport och spelutveckling? Välkommen på en föreläsning med Sarah Fagerström från Female Legends. Sarah sitter i styrelsen för Female Legends som är ett community för tjejer och icke-binära som e-sportar. 

Om Female Legends
 
Female Legends främsta fokus är League of Legends, CSGO och Overwatch, men man är självklart välkommen även om man sysslar med andra e-sporter eller digitala spel. Vårt mål är att tjejer ska vara en självklar del av e-sporten och att det ska vara jämställt på proffsscenen. Oavsett om du spelar för att klättra eller bara vill hitta andra tjejer att ha kul med är Female Legends för dig. 

Onsdag 27 januari kl 15:00-16:00

Lina “Linis” Andersson

‘Go Fight Fantastic!’ är ett snyggt action-RPG med fokus på lagarbete och samarbete. Spelet har handritade miljöer och en helt unik grafisk stil. Go Fight Fantastic! utvecklas i Unity med 2D/3D-hybridteknik som innebär fantastiska 2D-miljöer med inslag av 3D-modeller, partikelsystem och andra effekter!

Lina “Linis” Andersson kommer berätta om sin resa genom spelbranschen samt de tekniker hon använder för att skapa världens snyggaste action-RPG.

Onsdag 10 februari kl 15:00-16:00

Alexander Milton

Eftersom så många regelbundet spelar spel har man som spelutvecklare möjligheten att påverka andra människor. Det innebär ett stort ansvar som man bör ta på allvar. Det kanske låter överdrivet om man bara vill bygga kul spel, men det är något alla spelutvecklare bör känna till och reflektera över. Enligt Folkhälsomyndigheten finns samband mellan dataspelande och psykisk ohälsa, såsom depression och ångest. Den som spelar mycket kan även få problem med den fysiska hälsan, skolarbete, sömn och sociala relationer. Vad har vi spelutvecklare för ansvar kring detta?

Alexander Milton från East Sweden Game tar upp dessa frågor och vi diskuterar tillsammans hur man som spelutvecklare kan förhålla sig till dessa frågor.

Onsdag 17 februari kl 15:00-16:00

Jens Blomquist

Blockscape är ett häftigt blockbyggarspel i Minecraft-stil från Linköping som redan sålt över 50.000 kopior. Mannen bakom spelet är Jens Blomquist som besöker Valla Game Education via Discord för att berätta om sin resa som spelutvecklare, tekniken bakom Blockscape och hur spelmekaniken fungerar. Det blir en unik inblick i livet som indiespelsutvecklare!

Onsdag 3 mars kl 15:00-16:00

Robin Stjernberg

Thunderful Group AB är ett svenskt holdingbolag i spelbranschen, baserat i Göteborg. Bolaget grundades 2017 av Brjánn Sigurgeirsson och Klaus Lyngeled, i samarbete med Bergsala Holding, som moderbolag för deras spelutvecklingsstudior Image & Form och Zoink. Gruppen består av utveckling, publicering och distribution.

Robin Stjernberg arbetar på Thunderful Publishing med marknadsföring och framtagning av promotionmaterial. För Valla Game kommer Robin berätta om sitt arbete och hur man skapar bra synlighet för sitt spel.   

Onsdag 10 mars kl 15:00-16:00

Max Lachmann

Pole Position Production är ett ljud- och musikproduktionsföretag i Stockholm som jobbat på tunga titlar som Battlefield V, Flight Simulator, The Crew 2, Just Cause 4, Asphalt 9, Far Cry 5, Cities: Skylines samt Hollywood-rullar som Christopher Nolan’s episka Dunkirk.

Med mer än 30 års erfarenhet från musikproduktion och tio års fältinspelning och ljuddesign bemästrar teamet komplex ljudinspelning, ljuddesign, komponering, efterproduktion, mixning och implementering, för film och spel.
Onsdag den 10 mars kommer VD och grundaren Max Lachmann att berätta om bolaget och sin resa som företagare. Vi avslutar med en rejäl frågestund. Vi kör digitalt via ESG Discord.

Onsdag 17 mars kl 15:00-16:00

Stefan Furenbäck

Välkommen till föreläsning med Stefan Furenbäck från Saab. Stefan är chef för sektionen som jobbar med visualisering samt simulering utav datorspelararna i Saabs flygsimulatorer.

Stefan erbjuder en unik inblick i hur Saab arbetar med ”spelutveckling” för Gripen inom flygsimulatorer. Vi diskuterar likheter och skillnader mellan spel och simulatorer samt hur teknik och metoder från spelbranschen är drivande för flygindustrin.

Dessutom berättar Stefan hur han fick jobbet på Saab, hur de jobbar kring olika sorters simulatorer och varför de har det roligaste jobbet i universum.

Torsdag 18 mars kl 16:00-18:00

Valla Game Mixer

Välkomna till ett matchningsevent mellan spelstudios på East Sweden Game och elever på Valla Game Education.

Vid detta tillfälle kommer spelstudios som söker praktikanter att presentera sig och berätta vad de söker. Det finns även möjlighet att ställa frågor.

Torsdag 25 mars kl 16:00-17:00

Kajsa Grafström

Alla älskar att bygga spel, men många tycker ekonomi och företagande verkar krångligt. Därför kör vi en workshop och frågestund med Kajsa Grafström där vi reder ut begreppen. Kajsa är frilansande ekonomichef i spelbranschen med uppdrag på Stardoll, Wonderword med flera.
OBS: Denna gången samkör vi med East Sweden Game via Google Meet

Onsdag 14 april kl 15:00-16:00

Mattias Häggström

Mattias är produktchef på Reason Studios i Stockholm som utvecklar och säljer Reason – ett framgångrikt verktyg för musikproduktion som innehåller allt man behöver för ett professionellt sound. Under en intensiv timme kommer Mattias visa hur man når full potential i Reason (som alla deltagare på Valla Game har gratis tillgång till under utbildningen).

Förutom arbetet på Reason Studios har Mattias dessutom komponerat musik för flera spel, till exempel Cobalt av Oxeye Games, Scrolls av Mojang och Castle Story av Sauropod Studio. Imponerande!

Onsdag 21 april kl 15:00-16:00

Marcus Thorell

Marcus är en av grundarna bakom det omåttligt framgångsrika spelet Star Stable och har arbetat där som Creartive Director. Nu har Marcus gått vidare och har nya spännande projekt på gång. Under en intensiv timme kommer Marcus att berätta om sin resa med Star Stable och kanske ge en hint om sitt kommande projekt.

Under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet arbetade Marcus för Target Games som spelkonstruktör och bidrog bland annat till rollspelen Drakar och Demoner och Mutant.

Efter tiden hos Target Games arbetade han under flera år med reklam innan han gav sig in i datorspelsbranschen. Marcus Thorell var en av de tre grundarna till datorspelsföretaget Idol FX som gjorde ett tiotal datorspel under några års tid. Senare skapades företaget Pixel Tales som är delaktiga i ett flertal datorspelsproduktioner så som Starshine Legacy och Star Academy och sedan Star Stable Online som nu ägs av Star Stable Entertainment AB.

Onsdag 28 april kl 15:00-16:00

Jon Laprevote

INSTÄLLT PGA SJUKDOM

Jon Laprevote är en ljudtekniker med erfarenhet av ljudteori, akustik, musikteori, studioinspelning av mikrofoner, förstärkare, mixerbord, postproduktion med mera.

Dessutom är Jon producent och skriver egna låtar under namnet Inner Engineers, främst inom psytrance. För Valla Game kommer Jon att berätta om praktiska saker som är bra att känna till vid ljud- och musikproduktion för spel eller streaming.

Onsdag 12 maj kl 15:00-16:00

Olle Landin

De började bygga appar 2010. Sex år senare omsätter spelföretaget 126 miljoner och drygt varannan krona är vinst. Olle Landin är en av grundarna till bolaget bakom Quizkampen som på kort tid blev nordens största quiz-spel.

Olle har nu sålt bolaget och gått vidare i livet. Nu driver han bland annat podden Spelskaparna, Sveriges största podd för spelutvecklare. Olle besöker Valla Game via Discord för att berätta om sin resa med Quizkampen och varför det är så kul att spela podda med Spelskaparna.

(Om vi har tur kanske Olle berättar om sitt nya hemliga projekt).

Onsdag 26 maj kl 15:00-16:00

Narin Yousef

Narin Yousef är grundare och VD på spelstudion Aftnareld som är medlem på East Sweden Game. De utvecklar co-op äventyrsspelet Coridden där Narin också är grafiker. Narin kommer berätta om alla utvecklingsfaser som Coridden gått igenom och hur första tiden i ett spelprojekt kan ses som utbildning. Dessutom får vi höra hur man kan arbeta med speltestning och hur det är att pitcha för tunga spelförläggare.

Valla Game Education är en utbildning från Valla folkhögskola i Linköping.

Våra huvudmän är Studiefrämjandet och Sveriges 4H. Verksamheten är politiskt och religiöst obunden.

Läs mer om Valla folkhögskola: 
valla.fhsk.se

Läs mer om East Sweden Game:
eastswedengame.se

Studievägen 22
583 29 LINKÖPING
013-35 55 80

Kursansvarig: Lucas Westerlund
0760-21 40 42, lw@valla.fhsk.se